dissabte, 19 de gener del 2013

L’Europa torna a obrir la lliga (1-0)

Podeu llegir la crònica de l'Europa 1-0 Olot, a laJornada.cat

L'Europa torna a obrir la lliga (1-0)

L’Europa s’ha desfet de l’Olot en un partit de molta duresa física i amb un Nou Sardenya carregat d’aficionats que han donat ales al seu equip. La contundència defensiva i el cap clar al centre del camp han estat els factors claus de la victòria gracienca.

Javi Lara ha fet saltar d'alegria tota la graderia del Nou Sardenya // DAVID GRAU
Javi Lara ha fet saltar d’alegria tota la graderia del Nou Sardenya // DAVID GRAU

El partit tenia tots els al·licients hagusts i per haver. S’enfrontaven segon contra primer en un duel que podia començar a marcar el color d’aquesta lliga. Una victòria olotina hauria disparat als garrotxins, que s’haurien quedat a 8 punts del segon classificat: un menys dels que havia perdut fins avui.

L’encarregat d’evitar-ho ha estat l’Europa, en una tarda que ha servit per coronar els graciencs com a alternativa real. Aquesta tarda s’han acostat al Nou Sardenya per veure la victòria local fins i tot els menys habituals. Un símptoma de la importància d’aquest partit.

Primera part: Acceleració

L’encontre ha començat amb l’ambient i la temperatura adients per a un matx d’aquesta alçada. L’estadi era ple i els jugadors d’un i altre equip ho han notat. Durant més de vint minuts tots dos conjunts han mantingut una intensitat altíssima, provocada per les expectatives que s’havien creat per a aquest enfrontament.

Els nervis i la tensió s’han fet palesos en el joc, que ha barrejat el migcampisme i les pilotades a la recerca dels davanters. La primera ocasió clara ha estat per l’Europa al minut 18, en un remat de Cano a la sortida d’un córner que ha obligat a Òscar a estirar-se quan els aficionats pràcticament celebraven el gol. La rèplica dels garrotxins ha arribat constantment des de les botes d’Uri Santos; el davanter ha dut de cap la defensa local durant pràcticament tota la primera part, però l’encarregat de posar l’ai al cor als rivals ha estat el seu homòleg escapulat. Al minut 32, Óscar Muñoz ha rebut una pilota a l’espai i s’ha plantat sol davant el porter visitant, però el seu llançament, sobrat de potència, ha marxat per damunt de la porteria.

A poc a poc, el partit ha començat a embrutar-se amb faltes per ambdues bandes. Una situació que el col·legiat podria haver aturat si hagués començat a mostrar targetes grogues. Al minut 42, Guzmán ha tingut una nova oportunitat per obrir la llauna en un control de cine a l’interior de l’àrea. D’un pam de terra n’ha fet un latifundi i s’ha plantat al davant d’Òscar, però el seu xut ha marxat fregant el pal esquerre de la porteria. El resultat abans del descans podria haver estat un altre si l’Olot hagués aprofitat una mala sortida de Rafa Leva que ha generat el pànic a la graderia, però Uri Santos no ha trobat un rematador i la defensa local ha refusat la pilota.

Segona part: “¡Vamos Escapulados!”

La represa ha començat amb un ritme de partit molt més tranquil, sense nervis i amb els dos conjunts ben situats sobre la gespa, conscients que la victòria passava per mantenir la calma. Però quan hi ha un partit d’aquesta magnitud la calma mai no és bona i Camacho ha decidit treure una falta molt perillosa prop de la frontal després d’una jugada individual en què ha superat fins a tres defenses rivals. Tot i les converses entre jugadors escapulats a l’hora de servir la falta, Javi Lara no s’ho ha pensat, ha situat la pilota on ha preferit i ha perforat la porteria d’Òscar amb un xut molt potent i ben col·locat. Corria el minut 52 de partit i es començava a complir el miracle.

Amb l’1-0, com a líder sòlid que és, l’Olot no s’ha fet enrere i ha tornat a augmentar la intensitat en el joc. Uri Santos, el millor jugador dels de La Garrotxa, ha tingut l’empat a les seves botes en una internada dins l’àrea local que ha acabat amb la pilota a la graderia. Però el caramel era massa dolç com per deixar-lo escapar i l’Europa ha tirat de cor, cap i ofici per no rendir-se ni tancar-se a aguantar el resultat. Això, a banda de mantenir els olotins desperts al darrere ha creat també perill a l’àrea gracienca. Peña ha pogut empatar després d’un remat molt potent que ha obligat a Rafa Leva a volar per salvar el seu equip i erigir-se com a heroi al darrere.

A poc a poc, l’Europa ha començat a controlar el tempo del partit i les anades i vingudes han disminuït. Els homes de Pedro Dólera s’ho han cregut i han aguantat qualsevol acció ofensiva dels visitants, que no han trobat el camí. Al final, tot i la insistència d’un i altre equip i els quatre minuts d’afegit el marcador no s’ha mogut i l’Europa ha sumat la seva quarta victòria consecutiva, que l’afiança a la segona plaça a només quatre punts del líder, l’Olot.

La fitxa del partit

• CE Europa: Rafa Leva; Édgar, Víctor Duran, Cano, León; Valderas, Guzman, Javi Lara; Camacho (Rovira, 80′), Delmàs (Diego, 75′) i Óscar Muñoz (Epitié, 68′).
  • UE Olot: Óscar; Peña, Abel, Carlos Martínez, Uri Santos, Roger, Vallès, Hostench, Freixa, Raül (Roca, 60′) i Francolí.
  • Àrbitre: Muñoz Vaquero (Terrassa). Ha ensenyat groga als locals  Rafa Leva, Víctor Duran, León i Javi Lara i als visitants Abel, Uri Santos i Roca.
  • Gols: 1-0, Javi Lara (52′)
  • Incidències: 1600 espectadors al Nou Sardenya