dimecres, 25 de gener del 2012

No som anglesos

Podeu llegir 'O el jugador o la pilota', el meu article d'opinió setmanal a LaJornada.cat, fent click en aquest enllaç:

No som anglesos

Estem lligats a la Creu de Sant Jordi i en algun moment de la nostra història hem dominat el món, o el que llavors era considerat “el món”. I fins aquí la nostra similitud amb els anglesos. Som poc europeus, ho som molt poc. I ells, que són tan euroescèptics, ho són més que nosaltres. Potser és per tot al que estem lligats i fruit de l’emigració i immigració (que per a res considero quelcom greu ni dolent) que hem patit al llarg dels darrers segles, però, sigui pel motiu que sigui, som catalans. Catalans condicionats potser, no ho sé ni ho sabrem mai, però som així.

Per molt que digui en Guardiola, no ens llevem “ben d’hora, ben d’hora”, ni tampoc dinem de carmanyola al carrer o sopem abans de les vuit del vespre. A molts els agrada fer la migdiada i passar els diumenges reclosos a casa. La cultura està infravalorada i tenim quasi deu franges horàries per veure els partits de futbol.
Per què ens espantem si el comitè de competició de la Federació Espanyola no fa res davant la trepitjada de Pepe a Messi? I per què ens trenquem les banyes a comparar-ho amb l’agressió que l’altre tarat del futbol, en Balotelli, ha comès aquest cap de setmana i per la qual ha estat penalitzat?

La Federació que fa i desfà al futbol professional estatal és la mateixa que pren decisions a l’hora dels xupitos i que organitza la competició de Copa tan malament com pot. I el problema és que per molt que ens queixem, per molt que puguem arribar a dir els aficionats, tenen la paella pel mànec. I escandalitzar-nos amb coses com les de Pepe o incendis que es creen entre Barça i Madrid només fan que avorrir-nos a tots, perquè al final tot és repetició; mentre hi hagi un sol mitjà poderós amb ganes de fer-hi llenya, no hi haurà res a fer. Tampoc és que pretengui organitzar un complot contra cap mitjà, que prou malament està la situació com per fer-nos mal entre nosaltres, però el quart poder de l’Estat segueix manant, i molt, al món del futbol.

A tot això, segueixo recalcant que som diferents a la resta i la prova més clara la veiem quan ens en fotem de certes mesures i accions que pren la UEFA pels seus tornejos. O canviem les persones, o en Pepe seguirà jugant. I crec que el futbol no és tan important.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada